Ми проповідуємо Христа розп'ятого (1Кор.1:23)

А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир,
Його ж ранами нас уздоровлено! Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу,
і на Нього Господь поклав гріх усіх нас! 
(Ісаї 53:5,6)

Ukrainian English Russian

Презентація фільму «Етнічні німці Харківщини» 9 лютого 2016 року

Презентація фільму про «Етнічні німці Харківщини» 9 лютого 2016 року

 9 лютого  2016 року в прес-центрі АВЕК відбулась презентація фільму "Етнічні німці Харківщини". Докментальна стрічка створена до 75-ї річниці депортації радянських (зокрема, українських та харківських) німців до Сибіру та Казахстану.

ХАРЬКОВ QHA-54

Президія: світлина з сайту ХАРЬКОВ (QHA)

Однак, більша частина фільму свідчить про надзвичайно вагомий внесок етнічних німців (більша частина яких була лютеранами) в історії Харкова та Слобожанщини. Не випадково повна назва фільму така: "Етнічні німці Харківщини - від минулого до сьогодення". Нмці зробили величезний вплив на становлення та розвиток харківського міського та губернськогострою, промисловості, науки, освіти, медицини, архітектури, образотворчого мистецтва, літератури, спорту тощо. Внесок етнічних німців справді важко переоцінити. Тим більш жахливими виглядають документальні кадри, які засвідчують репресії щодо німців в часи радянської влади, а особливо, під час 2-ї світової війни на підставі їх етнічної чи релігійної приналежності.

ХАРЬКОВ QHA-zY 

Під час презентації: світлина з сайту ХАРЬКОВ (QHA)

У презентації взяли участь почесний консул Німеччини Тетяна Гавриш, Голова Ради німців України Володимир Лейсле, голова товариства "ВІДЕРГЕБУРТ" у Харкові Андрій Фукс, голови німецьких товариств Донеччини та Луганщини, представники міської Ради Харкова по зв'язкам із громадянами, центру культури при ДАХО, самі автори фільму, музеїв та підприємств Харківщини та просто зацікавлені в темі німецької діаспори Слобожанщини.

Тривалість фільму - блиько 45 хвилин, отже всього згдати було неможливо. Хоча пририми втратами все ж виглядала недостатньо підкреслена роль Лютеранської Громади в житті "німецького" Харкова (зокрема, не згадано жодного з пастирів, навіть Іоганна Амвросія Розенштрауха. Також як прикре непорозуміння виглядало відсутність згадки про Юрія Шереха-Шевельова - видатного славіста німецького походження. Саме про це й сказав пастир УЛЦ у Харкові Віктор Хаустов, попередньо подякувавши за прекрасний матеріал.

Етнічні німці Харкова 6-1000 

Коментарі пастиря Віктора Хаустова.

Створення фільму стало можливим завдяки відданій багаторічній праці краєзнавця Віктора Пушкаря (члена Громади ВОЗНЕСІННЯ НЄЛЦУ у Харкові), організаційному таланту голови товариства "ВІДЕРГЕБУРТ" у Харкові Андрія Фукса, який зумів організувати підтримку фінансування Федерального міністерства закордонних справ ФРН та, звісно, колективу кінематографістів (автор сценарію Ольга Кравченко, режисери: Олександр Міхєрєв, Ірина Дороніна, Валентина Унтілова; оператор: Костянтин Ликов ті інші). 

Етнічні німці Харкова 10-1000 

Пастир Віктор Хаустов з краєзнавцем Віктором Пушкарем.

 

Фільм викладено в Інтернет для вільного ознайомлення, що використали й ми, розмістивши фільм і на нашому сайті:

 

 

Календар

СвятийДухХрест2

Молитви

Duerer-Prayer2

 

Аудіо проповіді

st peter preaching in the presence of st mark big

Аудіо музика

Gaudenzio Ferrari 002

Час Реформації

ЧАС РЕФОРМАЦІЇ - заставка

Українське лютеранство

Blog-V-Gorpynchuka

Блог п. Т.Коковського

Blog-Tarasa-Kokovskogo

Віттенберзький соловей

Wittenberg-Nightingale

Семінарія Св.Софії

УЛБ-222