Ми проповідуємо Христа розп'ятого (1Кор.1:23)

А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир,
Його ж ранами нас уздоровлено! Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу,
і на Нього Господь поклав гріх усіх нас! 
(Ісаї 53:5,6)

Ukrainian English Russian

Брат Геннадій Згурський презентує уривки з книги пастора І.А.Розенштрауха

Брат Геннадій Згурський презентує уривки з книги пастора І.А.Розенштрауха

Протягом Великого посту 2016 року історик, культуролог та релігієзнавець брат Геннадій Згурський презентував у власному перекладі з російської вибрані розділи із спогадів пастора Іоганна Амвросія Розенштрауха, які стосуються його душпастирської практики біля ложа помираючих.

2016-03-27-Згурський-Розенштраух 1-1000

Пастор І.А.Розенштраух (1765-1835) служив у Харкові лютеранам (переважно німецьким та іншим західноєвропейським) протягом 1822-1835рр. Будучи серцем німецької діаспори Харкова (саме за час його служіння було побудовано першу Вознесенську лютеранську кірху, виділено землю для лютеранського та католицького цвинтара), він також був сумлінним і відданим служителем Слова, особливу увагу приділяючи свідченню помираючим із його пастви (часом, і християнам інших віросповідань).

Його записки видані посмертно у періодичному лютеранському виданні в Дерпті (нині - Тарту, Естонія), потім вміщені в посібнику пастирського богослов'я Бурке, яке вийшло друком у Німеччині, а також перекладено російською (відомі два переклади) під назвою "Біля ложа помираючих" ("У одра умирающих").

Розенштраух

Йоган Амросій Розенштраух (автор - Лампі)

1871 року у Лейпцигу видано не тільки цю частину літературної спадщини пастора Розенштрауха, але й його 39 листів різним особам. Листи присвячені різноманітним практичним питанням, хоча більшою мірою присвячені саме питанню смерті людини чи то у вірі, чи то у невірі. Над перекладом цього видання (Mittheilungen aus dem Nachlasse von Johannes Ambrosius Rosenstrauch) саме зараз працює видавничий комітет парафії ВСІХ СВЯТИХ УЛЦ у Харкові.

Також нещодавно - минулого 2015 року (з Божої милості саме в рік 250-ї річниці з народження І.А.Розенштрауха, якщо слідувати традиції дореволюційних джерео) вийшла друком прекрасна монографія Алєксандра Мартіна про життя і служіння пастора та німецький оригінал і російський переклад спогадів Розенштрауха про час наполеоновської окупації Москви 1812 року, яка вийшла під назвою "Исторические происшествия в Москве 1812 года во время присутствия в сем городе неприятеля". 

2016-03-27-Згурський-Розенштраух 4-1000

Під час однієї з презантацій 

Цікаво, що пастир Віктор Хаустов та брат Геннадій Згурський особисто познайомилися на науково-практичній конференції СЛОБОЖАНСЬКІ ЧИТАННЯ 2008-го року, коли пастир презентував доповідь з історії лютеран Харківщини, а брат Геннадій запропонував з цього приводу співпрацю саме над книгою Розенштрауха (про яку тоді пастир ще не знав). Тривалий час реалізація цього проекту відкладалася,  але прорив в інформаційних технологіях дозволив нині мати доступ не тільки до російського неповного видання книги пастора Розенштрауха "Замечательные опыты и наблюдения у одра умирающих" 1863 року, але й до відцифрованого (із зібрання Нідерландської Королівської Бібліотеки) повного німецького видання "Erfahrungen eines evangelischen Seelsorges an Sterbebetten".

2016-04-10 1-1000

Вівтар парафії ВСІХ СВЯТИХ на Великий піст 

Ідея презентувати вибрані розділи громаді виникла у серпні 2015 року, але вирішено було її реалізувати саме під час Великого посту, коли вірні особливим чином задумуються над власними гріхами та милістю Господа, над тим, що це земне життя має свій кінець, про невідворотність Божого суду.

2016-03-27-Згурський-Розенштраух 6-1000

 

За цим посиланням можна Ознайомитися із вибаними розділами книги Й.А.Розенштрауха в перекладі Г.Згурського можна в іншому розділі нашого сайта.

 

Календар

СвятийДухХрест2

Молитви

Duerer-Prayer2

 

Аудіо проповіді

st peter preaching in the presence of st mark big

Аудіо музика

Gaudenzio Ferrari 002

Час Реформації

ЧАС РЕФОРМАЦІЇ - заставка

Українське лютеранство

Blog-V-Gorpynchuka

Блог п. Т.Коковського

Blog-Tarasa-Kokovskogo

Віттенберзький соловей

Wittenberg-Nightingale

Семінарія Св.Софії

УЛБ-222