Ми проповідуємо Христа розп'ятого (1Кор.1:23)

А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир,
Його ж ранами нас уздоровлено! Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу,
і на Нього Господь поклав гріх усіх нас! 
(Ісаї 53:5,6)

Ukrainian English Russian

Співпраця з християнськими та громадськими організаціями у 2008 році

Співпраця з християнськими та громадськими організаціями у 2008 році

2008 рік був відмічений досить високою активністю Громади щодо співпраці з різноманітними християнськими та громадськими організаціями: участь пастора та парафіян у акціях, що проводилися Християнсько-Демократичним Союзом, співпраця із Східним регіональним Біблійним товариством, Харківським товариством політв’язнів і репресованих, участю в акціях щодо вшанування чергової річниці з дня народження Т.Г.Шевченка. Одразу зауважимо, що участь у всіх цих заходах супроводжувалася безкоштовною роздачею видань „Лютеранської спадщини”.

24 січня 2008 року ХДСМ провів цікавий захід, метою якого було привернути увагу громадськості до політичних та релігійних псевдоміфів, що, будучи чіпко укорінені у масовій свідомості, роз’єднують українську спільноту. На нашу думку, найбільш глибокою була доповідь історика Дениса Журавльова про „міфи” які оточують фігуру Івана Мазепи. Це й не дивно, бо пан Денис, будучи фаховим істориком, викладаючи в університеті, написав книгу про гетьмана Мазепу. Також цікавою була доповідь лідера ХДСМ Антона Бондарєва, у якій спростовувалися традиційні  рожево-романтичні уявлення про українське козацтво. Зауважимо, що пан Антон широко використав у своїй доповіді матеріал старопольських хронік. А лідер ОУН Євген Левін ще раз нагадав всім, що воїни УПА ніяким чином не були причетні ані до каральних операцій фашистів, ані до терору щодо мирного населення в перше десятиліття радянської окупації Західної України.

Що стосується презентації Громади ВСІХ СВЯТИХ, то пастор представив доповідь на тему  „Лютеранство – німецька віра?” Це ще один із псевдоміфів, із яким нам регулярно приходиться стикатися під час євангелізації, презентацій чи просто свідчень чи розмов навіть на рівні питання: „А яку церкву Ви відвідуєте?” Кращим із двох типів порад співбесідників є побажання повернутися до „традиційного православ’я”, а гіршим – до „традиційного язичництва”, наприклад, до РУН віри. Отже в доповіді були представлені дві групи різноманітних аргументів проти уявлень, що лютеранство є пристосуванням християнства до німецької культури. Перша група фактів свідчить, що євангельське (чи лютеранське сповідання) не є чисто німецьким. Адже традиційним воно є і для Скандинавії, Фінляндії, Естонії та Латвії, а свого часу був дуже потужний лютерансько-євангельський вплив у Польщі, Словаччині та інших країнах. Нині ж лютеранство сповідують близько 6-7 млн. громадян США, потужно розвиваються також церкви у Африці та Азії. Друга група фактів показує вплив Лютеранської Реформації на суспільне, політичне та релігійне життя України, що був величезним починаючи із XVIстоліття, і, хоча етнічна євангельська церква у нас тоді не була створена, але протягом XVI-XIХ століть залишався сталий інтерес провідних діячів України до лютеранства (Ф.Прокопович, Г.Сковорода, Т.Шевченко, М.Драгоманов). Також був дуже відчутним і позитивний вплив німецьких лютеран на розвиток науки, промисловості, освіти та культури України, зокрема Харкова ( де німецька парафія існує з 1768 року). І, нарешті, у 20-30-х років ХХ століття сформувалася Українська Євангельська Церква Ауґсбурзького віросповідання, офіційною правонаступницею якої і є Українська Лютеранська Церква, що була відновлена 1993 року.

2-го лютого обласне відділення ХДС у Харкові в рамках святкування 10-ї річниці створення своєї політичної сили, провела акцію „Зустріч друзів ХДС”. На запрошення відгукнулися багато благодійних фондів, християнських мистецьких колективів та церков. Наша була парафія представлена презентацією пастора та виступом хору (виконаний гімн „Отче небесний” та „Отче наш”).

Співпраця із Східним регіональним Біблійним товариством виявилася в тому, що в лютому громада придбала там Біблії та різноманітні коментарі; підтримала молитовно та матеріально проект підтримала проект товариства по виданню книги для сліпих дітей та дітей із вадами зору, також 25 лютого пастор проповідував для співробітників товариства. В свою чергу, адміністрація товариства в особі Агафонова Володимира Івановича надала кілька примірників Псалтиря та Євангелія Луки великим шрифтом. Наші старші парафіяни дуже вдячні за цей подарунок.

Співпраця із Харківським товариством політв’язнів і репресованих в особі із його лідера Анатолія Кузьмовича Здорового проявилася в підготовці проекту по безкоштовній передачі 52-м бібліотекам Харківського району Харківської області духовної літератури. Загалом було передано близько 1300 примірників. Це різні номери часописів СТЯГ та ДОБРА ЗВІСТКА (українською, російською, англійською мовами), Великий та Малий Катехізиси Мартина Лютера, 12 примірників Книги Злагоди (для бібліотек міст та найбільших селищ), „Довідник” Мартіна Хемніца, коментарі на Об’явлення та Послання до Римлян, Служебники, книги із серії „Як відповідати...” (культам, юдеям, Свідкам Єгови та сатаністам), книги Колба „Християнська віра в лютеранському викладі”, Дойчландера „Боже інше царство”, посібник для систематичного вивчення Письма дітьми старшого шкільного віку „Світло для стежки” та інші книга ті брошури.

Також саме Анатолію Кузьмовичу Здоровому пастор завдячує можливості виступити на зібранні громади міста біля пам’ятника Шевченка з нагоди річниці з дня народження Кобзаря . У свою чергу ми подякували Анатолію Кузьмовичу, подарувавши цьому шанованому чоловіку придбаний в Біблійному товаристві Новий Заповіт у аудіоформаті.

15 квітня Бог поблагословив пастиря Громади виступом на Дев’ятій міжнародній конференції „Слобожанські читання”. Була представлена доповідь на тему „Історія лютеран Харкова в контексті історії лютеран в Україні та в світі”. Робота секції, присвяченій історії християнства на Слобожанщині, пройшла в стінах семінарії Української Православної Церкви (МП).

3-го травня, одразу після Служби Божої, наш хор та велика частина парафіян відвідали концерт Християнської музики в Українському культурному центрі. Концерт „Чиста Душа” було організовано харківським відділенням політичної партії ХДС. Наш хор репрезентував гімн „Радість, радість, що від Бога” (L. vanBeethoven, H. vanDyke), та дві частини із літургії: „Вірую” та „Отче Наш”. Також члени громади із великим задоволенням спостерігали за виступами більш досвідчених колективів. Особливо нас вразили співи харківських греко-католиків та прекрасного великого хору темношкірих баптистів.

11 грудня 2008 року в стінах храму Вознесенського НЄЛЦ ХДС провів круглий стіл, присвячений 75-й річниці голодомору в Україні. На цей захід були запрошені лідери християнських церков, вчителі історії та всі небайдужі до цієї болісної теми. Пастор Віктор представив Українську Лютеранську Громаду та, як і інші учасники круглого столу взяв участь в обговоренні.

Календар

СвятийДухХрест2

Молитви

Duerer-Prayer2

 

Аудіо проповіді

st peter preaching in the presence of st mark big

Аудіо музика

Gaudenzio Ferrari 002

Час Реформації

ЧАС РЕФОРМАЦІЇ - заставка

Українське лютеранство

Blog-V-Gorpynchuka

Блог п. Т.Коковського

Blog-Tarasa-Kokovskogo

Віттенберзький соловей

Wittenberg-Nightingale

Семінарія Св.Софії

УЛБ-222