Ми проповідуємо Христа розп'ятого (1Кор.1:23)

А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир,
Його ж ранами нас уздоровлено! Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу,
і на Нього Господь поклав гріх усіх нас! 
(Ісаї 53:5,6)

Ukrainian English Russian

Календар подій

День Св. Нестора Літописця (за староюліанським календарем)

Субота, 09 Листопад 2019, 12:01 - 11:59

9 листопада: День Св. Нестора Літописця 

(за староюліанським календарем) 

 

11.09-Nestor-MAntokolsky Сьогодні ми дякуємо Господу за Св. Нестора Літописця. Все життя і служіння Нестора пов’язано із Києвом. Тут він народився близько 1056р., у Києво-Печерській лаврі прийняв чернечий постриг, тут і упокоївся близько 1114р. Головною працею його життя стало впорядкування першого літопису Давньої Русі-України – «Повісті минулих літ». Також Св. Нестор є автором житій Феодосія Печерського та Бориса і Гліба. Житіє самого Нестора вперше з’явилося в Києво-Печерському патерику 1661р.

«Повість минулих літ» — перша в Київській Русі пам'ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Починає свій літопис Нестор молитвою: «Літописець Руський з Богом, починаємо, Отче, благослови!» Висвітлюючи історію східних слов’ян та князівської влади, починає Нестор відлік історії від Потопу. Можливо, кульмінацію літопису є історія про утвердження християнства на Русі, зокрема саме від нього ми досить докладно знаємо про життя Св. Ольги та її онука Св. Володимира Христителя. Оповідаючи про виникнення слов'янської писемності, Нестор водночас сам виступає продовжувачем традиції, що започаткувано Святими Кирилом і Мефодієм, які використовували писемність для поширення Євангелія.

Св. Нестор є автором багатьох афоризмів, які часом укорінені в Біблії та творах отців церкви.

З 1997 року 9 листопада також святкується День Української Писемності.

 

11.09-Борисполь памятник Нестору-летописцу Nestor 03-реставрація Нікітина

Вгорі Праворуч: Михайло Антокольський (1840-1902). Нестор-Літописець (1889). 

Ліворуч: Нестор-Літописець. Пам'ятник у Борисполі. Праворуч: Нестор-Літописець. Реставрація за черепом О.С.Нікітіна.

Молитва на День Нестора Літописця

Господи Боже, Який ведеш нас через роки історії! Ці роки народи датують чи від часу Створення світу, чи від Різдва Христового. Але з часу гріхопадіння всі літописи людства, як і хроніки наших днів – сповнені гріха. Сповнені підступу і ворожнечі проти своїх ближніх, сповнені ворожнечі і повстання проти Тебе. Сьогодні, коли ми згадуємо Нестора Літописця, який уклав перший український літопис, просимо, що коли й наші дні писані кров’ю, то нехай наш гріх буде змитий Кров’ю Твого Єдинородного Сина Ісуса Христа. Прийми наше покаяння за всі наші переступи, залічи нам у праведність наше бажання змінити цей жахливий стан речей, залічи нам у праведність наше цілковите покладання на Ісуса – нашого Спасителя. Молимо Тебе за ворогів нашої країни: нехай вони пізнають Тебе в усій силі Твого гніву та в усій глибині Твоєї незбагненної Любові. Бо Ти не хочеш смерті грішника, бо Ти пробачаєш всякому, хто в Тебе просить прощення. Бо тільки Ти змінюєш ворожнечу на мир – на мир, що вищий всякого розуміння. Амінь.

9 листопада 2014 року

Пастир Віктор Хаустов. Молитви ВСІХ СВЯТИХ, Харків.

  

Назад

Календар

СвятийДухХрест2

Молитви

Duerer-Prayer2

 

Аудіо проповіді

st peter preaching in the presence of st mark big

Аудіо музика

Gaudenzio Ferrari 002

Час Реформації

ЧАС РЕФОРМАЦІЇ - заставка

Українське лютеранство

Blog-V-Gorpynchuka

Блог п. Т.Коковського

Blog-Tarasa-Kokovskogo

Віттенберзький соловей

Wittenberg-Nightingale

Семінарія Св.Софії

УЛБ-222