Ми проповідуємо Христа розп'ятого (1Кор.1:23)

А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир,
Його ж ранами нас уздоровлено! Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу,
і на Нього Господь поклав гріх усіх нас! 
(Ісаї 53:5,6)

Ukrainian English Russian

Календар подій

Мартін Лютер: Про епідемію чуми

Субота, 08 Березень 2025,  6:00 - 10:00

Мартін Лютер: Про епідемію чуми

    

Lucas Cranach d.Ä. - Martin Luther2 1528 Veste Coburg     Ми гинемо на своїх посадах. Християнські лікарі не можуть залишити свої лікарні, християнські намісники не можуть покинути свої округи, християнські пастори не можуть залишити свої конгрегації. Чума не розпускає наших обов’язків: вона перетворює їх на хрести, на яких ми повинні бути готові померти.

     Інші грішать, впадаючи в протилежну крайність. Вони поводять себе занадто необачно і безрозсудно, спокушаючи Бога і відкидаючи все, що могло б протидіяти смерті і епідемії. Вони зневажають ліки; вони не уникають будинків і людей, яких торкнулася епідемія, але легковажно перетворюють це в забаву і бажають показати свою незалежність. Вони кажуть, що це Божа кара: якщо Йому буде завгодно уберегти їх, Він, мовляв, зможе зробити це без допомоги медицини і запобіжних заходів з нашого боку.

     Чинити так значить не довіряти Богу, а спокушати Його. Бог створив ліки і дарував нам здоровий глузд, щоб ми берегли своє тіло, дбали про нього і жили в доброму здоров’ї.

     Якщо ж хтось не бажає вдаватися до здорового глузду або ліків, коли може це зробити без шкоди для ближнього, така людина завдає зла власному тілу і повинен утриматися, щоб не стати самогубцем в очах Бога. Якщо слідувати тій же логіці, людина повинна відмовитися від їжі і пиття, від одягу і даху над головою, сміливо сповідуючи віру в те, що, якщо Богу буде завгодно, Він зможе зробити це без їжі та одягу. По суті, це буде самогубство.      Але ще більша ганьба для людини нехтувати потребами свого тіла і не оберігати його від епідемії, наскільки це можливо, щоб потім заражати і отруювати тих, хто міг би залишитися в живих, якби він дбав про своє тіло як повинно. Таким чином, він стає винним перед Богом за смерть свого ближнього і багаторазовим вбивцею.

     Дійсно, подібні люди поводяться так, немов в місті горить будинок, і ніхто не намагається гасити пожежу. Замість цього вони дають полум’я вільно розгоратися, кажучи, що, якщо Богу буде завгодно, Він може врятувати місто і загасити вогонь без води.

Josse Lieferinxe 1497-1499-Plaguet     Ні, дорогі мої друзі, це недобре. Приймайте ліки; приймайте зілля, які можуть допомогти вам; обкурюють будинок, двір і вулицю; уникайте людей і місць, в яких ваш ближній не потребує вашій присутності або вже видужав, і поводьте себе як людина, яка хоче допомогти загасити пожежу в місті. Що є епідемія, якщо не пожежа, яка пожирає не дерево і солому, а життя і тіло? Вам слід думати так: «Добре, по Божій волі ворог послав нам отруту і смерть. Значить, я буду просити Бога милостиво охороняти нас. Потім я буду обкурювати будинок і очищати повітря, давати ліки і приймати їх. Я буду уникати людей і тих осель, де моя присутність не потрібно, щоб не заразитися і через незнання не заразити інших, щоб моя недбалість не стала причиною їх смерті. Якщо ж Богу буде завгодно забрати мене, Він, звичайно, мене знайде, але я зробив те, що повинен був зробити, і на мені немає провини ні за мою смерть, ні за смерть інших людей. Однак якщо мій ближній потребує мене, я не стану цуратися його або його житла, але з готовністю піду до нього, як написано вище ». Бачите? Ось це богобоязлива віра, тому що в ній немає ні зухвалості, ні дурної впертості, і вона не спокушає Бога.

     Більш того, людина, яка захворіла і видужала, повинна триматися в стороні від інших і не підпускати нікого до себе, якщо це не потрібно. Хоча, як написано вище, ми повинні надати йому допомогу під час потреби, він, в свою чергу, після одужання, повинен чинити відносно до інших так, щоб ніхто не піддавався через нього непотрібної небезпеці, і щоб не стати причиною чиєїсь смерті. «Хто любить небезпеку, – пише мудрець, – той впаде в неї» (Сир. 3:25).

     Якби мешканці міста показували сміливість у вірі, коли того вимагає потреба ближнього, і обережність, коли немає ніякої терміновості, і якби кожен у міру сил допомагав боротися з заразою, то скорботний список дійсно був би не таким великим. Однак якщо деякі впадають в паніку і залишають ближніх, не слухаючи їхні благання; і якщо деякі настільки дурні, що не вживають заходів обережності, але поширюють заразу, то у сатани починається справжнє свято, і багато помруть. В обох випадках це тяжкий злочин перед Богом і людьми – в одному випадку ми спокушаємо Бога, в іншому залишаємо людину наодинці з відчаєм. Тоді того, хто побіжить, сатана наздожене, а того, хто сховається, візьме в полон – ніхто не втече від нього.

 

Мартін Лютер, із брошури "Про епідемію чуми", 1527 рік

Джерело: Сайт Християни для України, березень 2020 року

Ілюстрації: вгорі ліворуч: портрет Мартіна Лютера в 1527 році пензля Лукаса Кранаха Старшого (1472-1546)

Посередині праворуч: Josse Lieferinxe (1497-1499). Епідемія чуми.

Назад

Календар

СвятийДухХрест2

Молитви

Duerer-Prayer2

 

Аудіо проповіді

st peter preaching in the presence of st mark big

Аудіо музика

Gaudenzio Ferrari 002

Час Реформації

ЧАС РЕФОРМАЦІЇ - заставка

Українське лютеранство

Blog-V-Gorpynchuka

Блог п. Т.Коковського

Blog-Tarasa-Kokovskogo

Віттенберзький соловей

Wittenberg-Nightingale

Семінарія Св.Софії

УЛБ-222