Ми проповідуємо Христа розп'ятого (1Кор.1:23)

А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир,
Його ж ранами нас уздоровлено! Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу,
і на Нього Господь поклав гріх усіх нас! 
(Ісаї 53:5,6)

Ukrainian English Russian

Календар подій

Зелений літургійний колір

Від Понеділок, 07 Січень 2019 -  12:00
До П’ятниця, 01 Лютий 2019 - 11:59

Зелений літургійний колір дня:

пора по Богоявленню

2017-07-09 3-1320

Вівтар Громади ВСІХ СВЯТИХ (9 липня 2017 року).

     Зелений – це колір, який традиційно асоціюється із життям, оновленням та відродженням. Він використовується під час церковного року найчастіше. Лютеранські служебники пропонують його вживати протягом двох періодів церковного року – після святкування Богоявлення та П’ятдесятниці й Трійці.

     Богоявлення святкується на 12-й день після Різдва Христового, і в західному обряді пов’язано із принесенням дарів волхвами Ісусу-Немовляті. У східному ж обряді – це свято Хрищення Ісуса Христа – з’явлення Його як Агнця Божого, як Месії. Але також під час Хрищення Господнього євангелісти показують одночасно всі три Особи Трійці: Бога-Сина, Який виходить з води, Святого Духа, Який сходить з небес на Христа у вигляді голуба, а також чути й голос Отця з небес: «це Син Мій улюблений, Якого я вподобав» (Мт.3:16-17, Лк.3:21-22).

 2016-07-10 7-фр-1300

Вівтар Громади ВСІХ СВЯТИХ та богослужебний одяг пастора (10 липня 2016 року).

     Період по Богоявленню триває не більше 8-ми тижнів, а періоду по П’ятдесятниці – від 22-х до 28-ми тижнів. Тривалість цих обох частин церковного року змінюється залежно від дати, якої поточного року святкується Великдень (у першу неділя після першого повного місяця після весняного сонцестояння – при цьому треба враховувати різницю юліанського та григоріанського календарів у західному та східному обрядах та традиційне небажання східної церкви святкувати Пасху в один день з юдеями). Отже, зелений літургійний колір, таким чином, використовується від 6-ти до 8-ми місяців у рік!

ChurchYear-English

Церковний рік (західний календар) 

     Цікаво, що в західному обряді період після Богоявлення завершується святкуванням Преображення Господнього, а в східному Преображення (або Спас) святкується 19 серпня – приблизно посередині періоду після Трійці). Але в обох традиціях на це свято використовується білий літургійний колір.

2008-03-02-Вівтар-Київ-2-2000

Вівтар Громади УЛЦ ВОСКРЕСІННЯ у Києві (2 березня 2008 року).

      1-ша неділя після П’ятдесятниці відкриває так званий «період Церкви» (на відміну від традиційного розуміння періоду від Адвенту до дня Зіслання Святого Духа як «періоду Христа»). Але так чи інакше, а період по П’ятдесятниці (чи Трійці) є дуже подібним богословські до періоду після Богоявлення. Вірні церкви також називають цей період часом «зелених пасовищ», і, без сумніву, використання зеленого кольору протягом такого тривалого часу також наголошує на ідеї зростання. Хоча інколи кажуть, що зелений – це нейтральний колір, але насправді нема нічого безбарвного ні в ньому, ні, тим більше, у нашому зростанні й досягнення зрілості як учнів Ісуса Христа. І це є причиною того, що час «зелених пасовищ» триває так довго. Цей період має бути часом, коли всі, хто поклоняються Господу, покріплюють свою віру через постійне використання засобів благодаті – Слова і Таїнства. 2017-07-09 2-1320

Вівтар Громади ВСІХ СВЯТИХ (9 липня 2017 року).

     Доброю ідеєю для цього найдовшого періоду року є використання кількох наборів зеленого кольору різних відтінків. Це допоможе зберегти відчуття свіжості протягом такого тривалого часу, і, в разі, коли послідовно використовуються відтінки від світлого до темно-зеленого, наголосити на меті нашого перебування та укріплення в спасаючій вірі.

2017-10-01-неділя 3-1500

Вівтар Громади ВСІХ СВЯТИХ (1 жовтня 2017 року).

Джерела:

1.Ли Максвелл, "Руководство для служителей алтаря", «Лютеранское наследие», Москва, 2000.

2.Douglas K. Escue, «The colors of the Liturgical seasons», Lutheran Worship Notes, Issue 29, 1994.

3.СЛУЖЕБНИК УЛЦ, «Лютеранська спадщина», Київ, 2003.

2017-11-26 1-1300

Вівтар Громади ВСІХ СВЯТИХ (26 листопада 2017 року на День пам'яті жертв Голодомору).

Назад

Календар

СвятийДухХрест2

Молитви

Duerer-Prayer2

 

Аудіо проповіді

st peter preaching in the presence of st mark big

Аудіо музика

Gaudenzio Ferrari 002

Час Реформації

ЧАС РЕФОРМАЦІЇ - заставка

Українське лютеранство

Blog-V-Gorpynchuka

Блог п. Т.Коковського

Blog-Tarasa-Kokovskogo

Віттенберзький соловей

Wittenberg-Nightingale

Семінарія Св.Софії

УЛБ-222