Ми проповідуємо Христа розп'ятого (1Кор.1:23)

А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир,
Його ж ранами нас уздоровлено! Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу,
і на Нього Господь поклав гріх усіх нас! 
(Ісаї 53:5,6)

Ukrainian English Russian

Календар подій

Адвент в історії церкви

Від Неділя, 01 Грудень 2019 -  12:00
До Неділя, 15 Грудень 2019 - 11:59

Адвент в історії Церкви

 

000-000-0--Advent-2-1200

В нашій Церкві розпочався новий церковний рік, який ще називається церковне новоліття, а в західній частині Церкви - Адвент. Церква готується до святкування Різдва, звертаючи увагу на пророцтва про воплочення Сина Божого та на Його повернення у славі. Цей передріздвяний час ще називається Різдвяним постом. І в засобах масової інформації знову роздаються різноманітні поради про їжу та напої. Ми не заперечуємо користі посту і стверджуємо, що піст (тобто, повне утримання від їжі) є, наприклад, добрим приготуванням до Святої Вечері. Як і не відкидаємо необхідності контролювання плоті та дисципліни тіла (1 Кор. 9:27; Кол. 3:5). І Різдвяний піст може виявитися гарною нагодою для такого контролю і дисципліни. Але слід зауважити, що увага Господа Святого Духа оминає сучасні пости - зміни дієт, вигадані людьми, як і не зосереджувалися на змінах дієт апостольські отці, тобто перші пресвітери, єпископи, які були учнями апостолів.

Поради від апостольських отців

06.25-Nicaea icon-800Досліджуючи апостольських отців, натрапляємо на поради іншого характеру, бо як каже Господь Святий Дух через Апостола Павла: "Царство Боже - не пожива й питво, але праведність, і мир, і радість у Дусі Святім. Хто цим служить Христові, той Богові милий і шанований поміж людьми" (Римлян 14:17, 18). Поради від апостольських отців перебувають у злагоді з Писанням. Прикладом є наведені нижче поради з 11-ого розділу 1-ого Послання Св. Климента Римського до коринтян. Св. Климент Римський був учнем Св. Апостола Павла. Хай цей передріздвяний час стане доброю нагодою для нас плекати ті чесноти, що шанувалися ще в І і ІІ століттях служіння нашої Церкви.

    "Пильнуймо ж, улюблені, аби Його многота добрих діл для нас не стала судом над нами, якщо ми не будемо робити добрих і чеснотних вчинків перед Ним у злагоді та не будемо громадянами, які Його гідні. Бо в одному місці Він каже: "Дух Господній - світильник, що досліджує внутрішні частини". Зауважмо наскільки Він близько, і що жодна наша думка або наші хитрощі від Нього не сховаються. Тож правильно не відходити від Його волі. Ставаймо каменем спотикання для нерозумних і бездумних мужів, які величаються і хваляться в гордині слів своїх, а не Богом. Вклоняймося Господеві Ісусові Христові, кров Якого була видана за нас і шануймо тих, що керують нами. Шануймо пресвітерів, навчаймо молодих страхові Божому, ведімо дружин наших до того, що добре. Хай виявляють вони улюблений звичай чистоти, хай виявляють невинність у лагідності, мовчанкою своєю хай виявляють сумирність свого язика, хай не виявляють своїх прихильностей розкольницьким уподобанням, а виявляють їх рівною мірою до всіх, що бояться Бога. Хай діти наші беруть участь у навчанні, яке є в Христі і хай навчаються силі покори перед Богом, силі чистої любові перед Богом і тому, наскільки прекрасним і чистим є Його страх і як він дає спасіння всім тим, що з чистим розумом у ньому живуть свято. Бо Він досліджує думки і бажання. У нас - Його дихання і відбирає Він тоді його, коли забажає".

Лютер у час Адвенту

Georg Pencz - Bildnis Martin Luther 1533А про що проповідував доктор Лютер в пору Адвенту, церковного новоліття? Можливо, вам буде цікаво прочитати частинку проповіді, яку Лютер виголосив у першу суботу Адвенту 1531 року:

«Ось різниця між правдивими та фальшивими учнями. Останні [теж] чують Слово і його обітницю: «Коли ви віруєте в Мене, Я ніколи вас не покину. Ви будете панувати, вільні від смерті, диявола і гріха і Я дам вам вічне життя». Нам, що віруємо в Нього, обіцяно чисте сумління, спасіння, милосердний Бог і свобода від усякої шкоди. Але ми мусимо рухатися далі, аніж початківці або новачки, які ніколи не досягають того місця, де спробують і пізнають, що Бог є Чоловік, Який може визволити їх і від фізичної, і від духовної небезпеки. Вони не стоять непохитно і не переживають небезпеки. Вони надто нетерплячі і не хочуть страждати. Тому вони ніколи не переживають духовної втіхи, як і ніколи не дізнаються, яким великим є Бог, або яка велика втіха є для них приготовлена… Вони не розуміють правди. Вони вчаться промовляти слова, як папуга повторює слова, промовлені людьми. Але їхнє серце ці слова не відчуває і не осягає наскільки вірним і правдивим є Бог… У таких людей немає надійної основи. Лише Слово є наріжним каменем... Тому нам наказано триматися простого Слова Божого, щоб ми горнулися до слів Христа. Тоді ми відчуємо Божу поміч посеред небезпек і зрушень….»

 

Зі Скарбниці щоденної молитви

Джерело: Блоґ В.Горпинчука УКРАЇНСЬКЕ ЛЮТЕРАНСТВО, 17.12.2008 р. та 10.12.1012р.

Назад

Календар

СвятийДухХрест2

Молитви

Duerer-Prayer2

 

Аудіо проповіді

st peter preaching in the presence of st mark big

Аудіо музика

Gaudenzio Ferrari 002

Час Реформації

ЧАС РЕФОРМАЦІЇ - заставка

Українське лютеранство

Blog-V-Gorpynchuka

Блог п. Т.Коковського

Blog-Tarasa-Kokovskogo

Віттенберзький соловей

Wittenberg-Nightingale

Семінарія Св.Софії

УЛБ-222