Ми проповідуємо Христа розп'ятого (1Кор.1:23)

А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир,
Його ж ранами нас уздоровлено! Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу,
і на Нього Господь поклав гріх усіх нас! 
(Ісаї 53:5,6)

Ukrainian English Russian

Календар подій

Білий літургійний колір

Від Четвер, 26 Грудень 2019 -  12:00
До Вівторок, 31 Грудень 2019 - 11:59

Білий літургійний колір дня:

пора по Різдву

 2018-12-24-Вівтар Громади ВОСКРЕСІННЯ

Різблений вівтар Громади УЛЦ ВОСКРЕСІННЯ (Київ). Перше святкування Різдва за новоюліанським календарем, 25 грудня 2018 року

     Білий – колір чистоти, довершеності та досконалості. Він переважно використовується протягом Великоднього періоду й таким чином допомагає донести послання, що дане через пророка Ісаю: «Прийдіть, і будемо правуватися, говорить Господь: коли ваші гріхи будуть як кармазин, стануть білі, мов сніг; якщо будуть червоні, немов багряниця, то стануть мов вовна вони!» (Іс.1:18). Тріумфальне воскресіння Христа з могили є причиною для цієї радості. Його чистота та непорочність, яку Він має перед Своїм Отцем стає нашою чистотою і нашою непорочністю. У цей же період також святкується й Вознесіння Христове, а використання білого літургійного кольору підкреслює ту істину, що жертва Христа прийнята повністю, наша смерть переможена, а нині ми маємо досконалого Первосвященика, що вознісся на небеса та сидить праворуч Бога-Отця, заступаючись за нас (Еф.4:9-10, Рим.8:34).

2016-01-07-Різдво 35-фр-1600

Вівтар Громади ВСІХ СВЯТИХ на Різдво 7 січня 2017 року.

     Але білий літургійний колір використовується не тільки протягом Великоднього періоду. Його також вживають в час таких святкових періодів як 12 днів починаючи з Різдва Христового, Обрізання, Богоявлення (чи Хрищення Господнього), а також Стрітення Господнього, Благовіщення Діві Марії, свята Преображення Господнього (Спаса в східному обряді). Також цей колір використовується під час служіння великої кількості менших свят (День Різдва Івана Христителя, День проголошення Ауґсбурзького віросповідання, День Архангела Михаїла та дні святих, життя яких не закінчилось мученицькою смертю. Відповідно до Служебника УЛЦ (2003 року), це дні Мартіна Лютера, Мефодія та Кирила, княгині Ольги, князя Володимира Христителя, Діви Марії, Івана Златоуста та Миколая Мірлікійського.

2015-11-15-День ВСІХ СВЯТИХ 15-1600 

Вівтар Громади ВСІХ СВЯТИХ на День Всіх святих 2015 року.

     В інших лютеранських синодах можуть бути відмінності у використанні цього кольору в деталях. Наприклад, є традиція використовувати білий колір на Чистий Четвер, якщо відбувається повна Літургія – з Господньою Вечерею; також в західній традиції білий використовують на День Святої Трійці та, часом, в день святкування відвідин Єлисавети Дівою Марією.

     Вважається, що білий колір є найкращим для будь-яких інших урочистостей (День подяки, місійні свята, особливі служіння з нагоди певного національного свята тощо)

2018-01-21 16-2

Пасторр Громади ВСІХ СВЯТИХ під час запису телепрограми ЧАС РЕФОРМАЦІЇ (21 січня 2018 року).

Джерела:

За Douglas K. Escue з додаванням інших джерел з вільного доступу з Інтернету та матеріалів Лі Максвелла ("Посібник для служителів вівтаря") і СЛУЖЕБНИКА УЛЦ (2003 року).

Головне джерело: Douglas K. Escue is pastor of Immanuel Lutheran Church in Santa Fe, New Mexico.

Original Source: Lutheran Worship Notes, Issue 29, 1994.

Originally published by: LCMS Worship

©The Lutheran Church—Missouri Synod

2018-10-18-Кременець-Собор 1-2

Різблений вівтар Громади УЛЦ ХРЕСТА ГОСПОДНЬОГО (Кременець). 18 жовтня 2018 року

Назад

Календар

СвятийДухХрест2

Молитви

Duerer-Prayer2

 

Аудіо проповіді

st peter preaching in the presence of st mark big

Аудіо музика

Gaudenzio Ferrari 002

Час Реформації

ЧАС РЕФОРМАЦІЇ - заставка

Українське лютеранство

Blog-V-Gorpynchuka

Блог п. Т.Коковського

Blog-Tarasa-Kokovskogo

Віттенберзький соловей

Wittenberg-Nightingale

Семінарія Св.Софії

УЛБ-222