Ми проповідуємо Христа розп'ятого (1Кор.1:23)

А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир,
Його ж ранами нас уздоровлено! Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу,
і на Нього Господь поклав гріх усіх нас! 
(Ісаї 53:5,6)

Ukrainian English Russian

Календар подій

Велика П’ятниця

П’ятниця, 17 Квітень 2020, 12:02 - 10:00

Велика П’ятниця

Mathis Gothart Grünewald center-1540

Маттіас Готард Грюнвальде (1470 чи 1475-1528). Айзенхеймський вівтар (фрагмент).

     Сьогодні ми святкуємо Велику П'ятницю.  Велика П’ятниця є кульмінацією Святого Тижня, але не Церковного Року, бо ми знаємо, що після Великої П’ятниці настає той день, коли смерть поступиться життю. Якби згадування Великої П’ятниці було відділено від Великодня, то ми би залишалися у наших гріхах і таким чином останнім словом Великої П’ятниці було би: «Ви – засуджені». Навіть, коли ми стоїмо біля підніжжя Хреста і розмірковуємо про плату за наші гріхи, ми збираємося тут, як діти, що примирені з Богом. На службах Великої П’ятниці Церква не залишає нас у темряві та тіні смерті, а радше наповнює нас певністю перемоги над гріхом, смертю і дияволом, вказуючи нам на кінцеву перемогу, яку ми будемо святкувати на Великдень.  А сьогодні в нас - Вечірня. Початок у парафії ВСІХ СВЯТИХ у Харкові – о 18.00.

Молитва на Велику П'ятницю:

     Всемогутній Боже, благодатно поглянь на цю Твою сім’ю, за яку наш Господь Ісус побажав бути зрадженим, виданим у руки грішників і постраждати аж до смерті на хресті; Він живе і царює з Тобою і Святим Духом, один Бог, нині і повіки віків.  Амінь.

Зі Скарбниці щоденної молитви 

Джерело: Блоґ  В.Горпинчука УКРАЇНСЬКЕ ЛЮТЕРАНСТВО, 10 квітня 2015р.

Афанасій Александрійський про смерть на хресті

Athanasius von Alexandria-2     Але коли якийсь чесний християнин хоче знати чому Господь перетерпів смерть на хресті, а не якось по іншому, то відповідаємо ми таким чином:  жодним іншим чином для нас це корисним не було би. Насправді Господь заради нас пішов на смерть, яка була надзвичайно добра.  Він прийшов був, аби понести прокляття, покладене на нас, і як же Він міг "стати прокляттям" по-іншому, як не через прийняття проклятої смерті? І смерть та - хрест, бо написано: "Проклятий кожен. хто висить на дереві".  Знову ж таки, смерть Господа - викуп за всіх і нею "серединна перегородка" повалена, і лунає заклик до язичників.  Як міг би Він покликати всіх нас, якби Він не був розп'ятий, бо лише на хресті помирає людина з розпростертими руками?  Тут знову бачимо ми доречність Його смерті та розпростертих рук: так було, аби Він міг притягнути стародавній люд однією рукою, а язичників - іншою. А ще Він передвіщав Свою викупну смерть: "І, як буду піднесений з землі, то до Себе Я всіх притягну".

Афанасій Александрійський

Зі Скарбниці щоденної молитви 

Джерело: Блоґ  В.Горпинчука УКРАЇНСЬКЕ ЛЮТЕРАНСТВО, 13 квітня 2012р. 

 Лютер, Велика Пятниця і Великдень

Lucas Cranach d.Ä. - Martin Luther2 1528 Veste Coburg     У Лютеровому мисленні тісно поєднані Велика П'ятниця і Великдень. Christus miserabilis Ансельма поєднаний в одну картину з Christus gloriosus візантійського богослов'я. Лютер не написав жодного гімну про страсті Христові, але його великодні гімни - і роздуми про страждання Господа, і про Господа звеличеного. Христове воскресіння проголошує не лише те, що провина і покарання забрані, але й те, що ніч гріха скінчилася. Саме тут Христос виявляє Своє творчу силу в реальному сенсі, даючи нам також Святого Духа, аби могли наслідувати Його і почали душити та вбивати гріх (E, 14, 161 і далі). Сам Христос діє в нас, як звеличений Господь і воює в нас проти гріха (W, 1, 364, 23  і далі, 433, 3).
Доктор Дж. Л. Неве, З історії християнської думки

Зі Скарбниці щоденної молитви 

Джерело: Блоґ  В.Горпинчука УКРАЇНСЬКЕ ЛЮТЕРАНСТВО, 6 лютого 2014р.

lucas-cranach-younger-veimar-alter-1000

Лукас Кранах Молодший (1515-1586). Веймарський вівтар (фрагмент).

 

..

Телепрограма ЧАС РЕФОРМАЦІЇ. Випуск №28: ВЕЛИКА П’ЯТНИЦЯ

Назад

Календар

СвятийДухХрест2

Молитви

Duerer-Prayer2

 

Аудіо проповіді

st peter preaching in the presence of st mark big

Аудіо музика

Gaudenzio Ferrari 002

Час Реформації

ЧАС РЕФОРМАЦІЇ - заставка

Українське лютеранство

Blog-V-Gorpynchuka

Блог п. Т.Коковського

Blog-Tarasa-Kokovskogo

Віттенберзький соловей

Wittenberg-Nightingale

Семінарія Св.Софії

УЛБ-222