Ми проповідуємо Христа розп'ятого (1Кор.1:23)

А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир,
Його ж ранами нас уздоровлено! Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу,
і на Нього Господь поклав гріх усіх нас! 
(Ісаї 53:5,6)

Ukrainian English Russian

Календар подій

День Св. Катерини фон Бора-Лютер

Понеділок, 20 Грудень 2021, 12:03 - 11:59

20 грудня: День Св. Катерини фон Бора-Лютер

 

katharina-von-bora-1528     Катерину фон Бора (1499 - 1552 р. р.) ще дитиною відправили в монастир і 1515 р. вона стала черницею. У квітні 1523 р. вона та восьмеро інших монашок були врятовані з жіночого монастиря та перевезені до Віттенберга.    Там Мартін Лютер допомог деяким жінкам повернутися до їхніх рідних домівок, а решту розташував у добрих родинах.
      Катерина і Мартін одружилися 13 червня 1523 року. Їхній шлюб був щасливий і був благословенний шістьма дітьми. Катерина вміло керувала домом Лютера, який завжди наче зростав через щедру гостинність Реформатора.
     Після смерті Лютера 1546 р. Катерина залишилася у Віттенберзі, але життя закінчила в бідності. Вона померла внаслідок травм, які отримала, подорожуючи зі своїми дітьми до Торґау. 

Молитва на День Св. Катерини фон Бора-Лютер:

     Боже!  Ти - наш притулок і наша сила. Ти підняв Свою слугу Катерину, аби вона підтримувала свого чоловіка у реформуванні та обновленні Твоєї Церкви у світлі Твого Слова. Захищай і очищуй Церкву Твою сьогодні і дай, аби через віру, ми могли сміливо підтримувати та підбадьорювати наших пастирів і учителів, які проголошують і роздають багатства Твоєї благодаті у Христі Ісусі, нашому Господі, Який живе і царює з Тобою і Святим Духом, один Бог нині і повіки віків. Амінь.

Зі Скарбниці щоденної молитви

Джерело: Блоґ  В.Горпинчука УКРАЇНСЬКЕ ЛЮТЕРАНСТВО  02.01.2015 р.

 

     Сьогодні ми згадуємо Св. Катерину фон Бора – дружину Лютера, яку напівжартома іноді називають «королевою Реформації». Як говорять, за спиною кожного великого чоловіка має бути якась жінка. Лютер розпочав Реформацію, будучи ченцем. Але згодом Господь послав йому гарну дружину, яка і справді стала тією, в кому  Реформатор знайшов собі «помічницю» (див. Буття 2:18-24) та яку він жартома називав "своїм ребром".

 Опубліковано: Віктор Хаустов 10.12.2013 

Мартін Лютер та Катарина фон Бора 1527 в рік весілля

Лукас Кранах Старший (1472-1553). Мартін Лютер та катерина фон Бора в рік їхнього весілля.

 

      Нижче подаємо публікацію із блоґу Єпископа УЛЦ В’ячеслава Горпинчука «Втеча з монастиря», яка була присвячена річниці втечі Катерини та ще 11-х черниць з монастиря.

Втеча з монастиря

 4 квітня 1523 року Катерина фон Бора та ще одинадцять інших монашок втекли з жіночого монастиря у Нібшені. Перед цим Катерина читала праці Лютера і почала з ним листування. На її прохання доктор Лютер попросив одного з підприємців організувати таку втечу і ця втеча була здійснена на возі з бочками з-під оселедців.

Через три дні всі монашки безпечно дісталися до Віттенберґу і згодом повиходили заміж або стали виховательками. Сама Катерина вирішила, що її чоловіком повинен стати тільки Лютер, що врешті-решт і здійснилося.

     Каті (так називав її Мартін Лютер) була добре освіченою жінкою, вільно володіла латиною, брала участь у "застільних бесідах" Великого Реформатора. Вона також повністю на себе перебрала господарство, фінансові клопоти і навіть лікарські, бо добре зналася на травах. У них було шестеро дітей. Лютер жартома називав Каті "своїм ребром" і говорив, що не поміняє її ні на які царства.

     "Своєю наукою і прикладом Лютер освячує зневажуване духовенством подружнє життя і через це дає початок першої німецької християнської родини" - Теодор Ярчук

Джерело: Блоґ  В.Горпинчука УКРАЇНСЬКЕ ЛЮТЕРАНСТВО  4.04.2008р.

Gustav Spangenberg 1828  1891-Luther im Kreise seiner Familie musizierend-1200

 Gustav Spangenberg (1828–1891). Лютер грає на мандолині в колі родини.

 

 

 

Назад

Календар

СвятийДухХрест2

Молитви

Duerer-Prayer2

 

Аудіо проповіді

st peter preaching in the presence of st mark big

Аудіо музика

Gaudenzio Ferrari 002

Час Реформації

ЧАС РЕФОРМАЦІЇ - заставка

Українське лютеранство

Blog-V-Gorpynchuka

Блог п. Т.Коковського

Blog-Tarasa-Kokovskogo

Віттенберзький соловей

Wittenberg-Nightingale

Семінарія Св.Софії

УЛБ-222